Fotografii si holograme 3D
O camera 3D este un dispozitiv care permite replicarea de imagini tridimensionale folosind capacitatea de a percepe și adâncimea acestora, în comparație cu aparatele de fotografiat clasice, care pot surprinde numai imagini plane.
Principiul din spatele efectului 3D se numește stereoscopie. Tehnologia copiază vederea binoculară umană. Diferența dintre obiecte văzute prin ochiul stâng, respectiv drept (disparitatea binoculară) este cea care permite efectul de perspectivă în vederea umană, împreună cu acomodarea noastră prin focalizare și interpretarea centrului vizual pentru a integra cele două imagini percepute.
În cinematografia 3D, efectul tridimensional este obținut prin alternarea cadrelor. Două imagini separate - una pentru ochiul drept și alta pentru cel stâng - sunt recepționate prin ochelari dedicați și, prin procesare în creierul uman, se obține percepția de profunzime a imaginii (efect 3D).
Oarecum similar, camera 3D folosește două obiective deplasate lateral (la o distanță de aprox. 60 mm, egală cu distanța medie dintre ochi) pentru a alcătui un set de două fișiere grafice:
- o imagine care reprezintă poza propriu-zisă a subiectului. Aceasta va fi folosită ca textură pentru modelul 3D.
- o a doua imagine care reprezintă harta punctelor de profunzime necesară pentru crearea modelului 3D, cu ajutorul unui soft dedicat.
Dar, în acest caz, rolul creierului este preluat de softuri specializate, care, folosind tehnici de inteligență artificială, creează un obiect 3D (hologramă) cu adevărat spațial, și nu doar o percepție tridimensională asupra unei perechi de imagini.
Holograma poate fi materializată prin gravare 3D în interiorul unui cristal, printare 3D, reproducere cu ajutorul ventilatoarelor 3D sau în proiecțiile holografice pe folii speciale, cu ajutorul unor sisteme optice dedicate. Cea din urmă, însă, doar creează iluzia percepției 3D, dar este ideală pentru vitrine holografice, vitrine 3D cu touchscreen sau afișaj stradal de reclame 3D.